Samen scheiden

U hoopt vanzelfsprekend dat het voor u nooit noodzakelijk zal zijn: het aanvragen van een echtscheiding. Toch kan het in sommige situaties beter zijn om samen te scheiden, als u bijvoorbeeld meermaals een erge ruzie heeft moeten doorstaan. Samen scheiden kan in goed overleg snel geregeld zijn, mits u op de juiste wijze met elkaar omgaat. Wanneer het voor u allebei lastig blijkt om in goed overleg te scheiden, zijn er voldoende mogelijkheden om hulp in te schakelen van experts op het gebied van echtscheidingen. In dit artikel vertellen we u graag welke hulpkanalen u in kunt schakelen als u samen wenst te scheiden.

Afspraken vastleggen

Bij een echtscheiding is het allereerst belangrijk om heldere afspraken te maken voor de toekomst. U kunt denken aan afspraken op het gebied van het ouderlijk gezag over uw kinderen, de verdeling van uw inboedel, de verkoop van een gemeenschappelijke woning of auto, enzovoorts. Wellicht lukt het u om deze afspraken zelf te maken. In andere gevallen kunt u de hulp van een mediator inschakelen, als een onafhankelijke partij. De gemaakte afspraken worden in een zogenaamd echtscheidingsconvenant vastgelegd en ondertekend bij een notaris of advocaat.

Dit document is noodzakelijk om conflicten in de toekomst te vermijden. U kunt immers altijd terugvallen op het rechtsgeldige echtscheidingsconvenant.

Een echtscheiding aanvragen

Na het ondertekenen van het echtscheidingsconvenant kan de echtscheiding worden aangevraagd bij de rechtbank. Hierbij heeft u de hulp van een echtscheidingsadvocaat nodig, dit kunt u namelijk niet zelf doen. De rechtbank zal de aanvraag tot een echtscheiding vervolgens accepteren, waarna de echtscheiding volbracht is.