Eenzijdige echtscheiding

Over het algemeen komt een echtscheiding van twee kanten, doordat het voor u beiden niet meer goed loopt. Het kan echter ook voorkomen, dat slechts een van u beiden een relatie niet langer ziet zitten. We spreken in dit geval van een eenzijdige echtscheiding. Wellicht vindt u het tijd om de trouwakte te verbreken en allebei alleen verder te gaan, of heeft u andere redenen om een relatie te verbreken. De werking van een eenzijdige echtscheiding lijkt sterk op een scheiding waarin beide partijen achterstaan. Ook bij een eenzijdige echtscheiding is het belangrijk om eerst heldere afspraken met uw partner te maken, vervolgens de hulp van een echtscheidingsadvocaat in te schakelen en tot slot een verzoek bij de rechtbank in te dienen.

Gang van zaken bij een eenzijdige echtscheiding

Bij een eenzijdige echtscheiding is het minstens net zo belangrijk dat goede afspraken worden gemaakt, voor u uit elkaar gaat. Denk aan afspraken over het gezag over de kinderen, de verdeling van de inboedel, de eventuele verkoop van uw woning, enzovoorts. Door de emoties die bij een echtscheiding komen kijken, kan dit niet altijd even makkelijk zijn. Een mediator vormt hierbij de perfecte oplossing! Een mediator dient als onafhankelijke partij, die samen met u en uw partner zoekt naar afspraken waar u zich allebei in kunt vinden. Zo worden conflicten in een later stadium voorkomen.

De gemaakte afspraken worden doorgaans in een echtscheidingsconvenant vastgelegd. Dit document is rechtsgeldig op het moment, dat u dit met uw partner bij een notaris of advocaat heeft laten ondertekenen. Een dergelijk document voorkomt dat u in de toekomst ruzies krijgt over bepaalde zaken, die zijn vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

Tot slot kan een echtscheidingsadvocaat u helpen bij het aanvragen van een echtscheiding bij een rechtbank. De rechtbank zal de echtscheiding vervolgens als geldig verklaren.