Echtscheidingsconvenant

U wilt vanzelfsprekend op een zo goed mogelijke manier uit elkaar gaan bij een echtscheiding. Dit is vaak echter niet eenvoudig, omdat er bij een echtscheiding veel emoties komen kijken. Om problemen in de toekomst te vermijden, is het belangrijk om bij het aanvragen van een echtscheiding heldere afspraken te maken. Wie krijgt bijvoorbeeld het gezag over de kinderen? Hoe verdeelt u de inboedel van uw woning? Wat gaat er gebeuren met de woning en bijvoorbeeld een auto? Enzovoorts. Om het maken van dergelijke afspraken makkelijker te maken, kunt u de hulp van een zogenaamde mediator inschakelen. Een mediator dient als onafhankelijke partij, die u beiden een zetje in de goede richting geeft.

Leg afspraken vast bij een echtscheiding

Wanneer de afspraken naar wens zijn opgesteld, kunt u deze laten vastleggen in een zogenaamd echtscheidingsconvenant. Zo is het voor beide partijen duidelijk wat er is afgesproken en kunnen hier later geen onduidelijkheden over ontstaan. Dit echtscheidingsconvenant kunt u samen met uw ex-partner opstellen en vervolgens bij een notaris of advocaat laten ondertekenen. Pas vanaf het moment dat u met het echtscheidingsconvenant bij een advocaat of notaris bent geweest, is dit document rechtsgeldig.

Mocht u nog minderjarige kinderen hebben, dient u in het echtscheidingsconvenant een ouderplan op te nemen. Hierin beschrijft u hoe u het gezag over de kinderen van plan bent te verdelen.

Belang van een echtscheidingsconvenant

Het voornaamst belang van een echtscheidingsconvenant, is het vermijden van conflicten in een later stadium. Mocht er een discussie ontstaan kunt u namelijk altijd terugvallen op het echtscheidingsconvenant, die u samen heeft ondertekend. Aangezien dit document rechtsgeldig is, bent u beiden verplicht zich hier aan te houden.