Echtscheidingsadvocaat

Zit u momenteel middenin een echtscheiding met uw toekomstige ex-partner? In veel gevallen is de hulp van een echtscheidingsadvocaat dan gewenst. Een echtscheidingsadvocaat kan u helpen bij het op orde maken van de zaken voor het aanvragen van een echtscheiding bij de rechtbank. U heeft hierbij de keuze tussen één of twee advocaten, afhankelijk van de situatie. Mocht de echtscheiding bijvoorbeeld gepaard gaan met een hevige ruzie, dan kan het aan te raden zijn om twee advocaten te omarmen.

Waarom de hulp van een echtscheidingsadvocaat inschakelen?

Het inschakelen van een echtscheidingsadvocaat is noodzakelijk voor het aanvragen van een echtscheiding bij de rechtbank. Dat is logischerwijs niet de enige reden om voor de hulp van een advocaat te kiezen. Ook kan een echtscheidingsadvocaat u bijvoorbeeld helpen bij het opstellen en rechtsgeldig verklaren van een echtscheidingsconvenant. Dit document kan enkel door een advocaat of notaris rechtsgeldig worden verklaard. In het document legt u de afspraken vast, die u samen met uw partner heeft gemaakt. Denk aan afspraken over het gezag van uw kind(eren), de verdeling van uw vermogen en inboedel, enzovoorts.

Voor het opstellen van deze afspraken kunt u in plaats van de hulp van een echtscheidingsadvocaat ook de hulp van een mediator inschakelen. Een mediator is vaak laagdrempeliger dan een echtscheidingsadvocaat, wat als prettiger kan worden ervaren bij een scheiding. Zeker als er veel emoties bij uw echtscheiding komen kijken! De mediator zoekt samen met u en uw partner naar afspraken die voor u allebei acceptabel zijn.

Kiest u er allebei voor om een echtscheidingsadvocaat te omarmen, in plaats van de hulp van een mediator, dan zullen de advocaten een zogenaamd viergesprek organiseren. Hierbij wordt samen met u, uw partner en de advocaat van uw partner gekeken naar passende afspraken bij de echtscheiding.